Van de kameel, de leeuw en het kind

Als je een kameel bent wil je het heel graag goed doen. Je laat je zwaar belasten met verantwoordelijkheden. Je bent ook trots, kijk eens wat ik kan en ben. Je wilt graag bijdragen aan een betere wereld. Je last is soms wel zwaar. En je lijkt het nooit goed genoeg te kunnen doen.

Als een leeuw ga je je eigen weg, soms in gevecht tegen anderen, brul je je eigen waarheid en getuig je van een enorme kracht. Je schudt met je manen en werpt lasten van je af. Je vrijheid is van het grootste belang. Soms vecht je tegen jezelf.

Als een kind speel je met wat er op je pad komt, is alles elk moment nieuw. Je bent onbevooroordeeld en open. Je bent onderzoekend en vol van verwondering. Je huilt en je lacht. Je valt en staat weer op. Je danst in de wind.

De filosoof Nietzsche  beschreef deze 3 stadia van ontwikkeling van een mens in ‘also sprach Zarathustra”.

Osho nam het beeld ervan over in zijn spreken en schrijven. In de Osho zen tarot kaarten is het de kaart van wedergeboorte.

Voor mij zijn de stadia niet in een rechte lijn te leven maar in spiralen, steeds opnieuw kom je de kameel, leeuw en het kind tegen in jezelf op je reis van hier naar hier, steeds dichter bij Tao Dat wat stroomt en leven geeft.