Blog Wat is van waarde?

De kop van een dode kat

Wat een gruwelijke titel van deze blog zeker als ik net binnenkom van buiten zitten met Mik mijn kat op mijn  schoot. Zijn kopje innig tegen me aan, elke streling met geknor ontvangend. Hij zit graag bij me, en ik geniet ervan. Gisteravond lag hij naast me op de bank  in een diepe slaap, bewegend, dromend en zijn pootjes tegen elkaar onder zijn kopje. Ik keek naar hem, en opeens deed hij zijn ogen open en 2 grote kattenogen keken me strak aan, ik schrok er bijna van, zo indringend. Hij sloot ze weer en sliep verder. De kop van een dode kat, wat doet deze titel boven mijn blog?

Het verhaal van de kop komt uit Nature, Man end Woman van Alan W. Watts,  een in 1973 overleden spiritueel leraar, waarvan nog vele filmpjes te zien zijn op YouTube en boeken te koop bij Bol.

Hij verhaalt wat eens aan een grote Zen Meester werd gevraagd:  wat is het meest waardevolle in de wereld? Hij antwoordt : de kop van een dode kat. Waarom? Omdat niemand daar een prijs op zet. Het grootste wat er is in de wereld,  de realisatie van Eenheid  heeft geen prijs, geen betekenis, geen waarde, is niet ergens het resultaat van. Je kunt er niets uithalen, er niets aan ontlenen. Je kunt er namelijk niet buiten staan, je bent erin verzwolgen. Er is geen positie om in te nemen.

Thich Nhat Hanh deVietnamese boeddhistische monnik  spreekt over Vorm is Leegte en Leegte is Vorm en heeft dit afgeleid van de hartsutra. Geen positie om in te nemen. Alles is manifestatie en  leegte tegelijk.

Geen positie is dan hetzelfde als alle mogelijke posities, alle mogelijke gevoelens, gedachten, inlevingen.

Geen is Al. Er valt dus alles te beleven, vinden, te ontwikkelen, los te laten, te proeven.

Alles kan. Van mijn kat houden, een naaktslak in de afvalbak gooien, een mug doodslaan, genieten van een bloem, de wind. Boos zijn, lelijk zijn, lief zijn, aardig zijn. Druk zijn. Alles kan geleefd worden.

Alles is een wonder of niets, zo zei Einstein , en het begint me wat te dagen. Te duizelen eigenlijk,  er is niets mis, wat een liefde, wat een leven.

Wat een ruimte.

Mmmm, mijn kat en ik we zijn alive, temidden van alle aliveness en voorbijheid doen we ons ding, voor zolang als het duurt, net als alles en ieder om ons heen. Ik kan het perspectief van mij innemen, van mijn kat, van leven en van voorbijgaan, van een naaktslak en van  jou. In alle mogelijkheden van Eenheid kan ik er gewoon zijn, mijn kat en jij en alles. That s all. Amen. Lets dance.

Miauw.

WP_20150624_006